Estat actual i transició del sector de l’automoció

Sumari
Dediquem aquest dossier a la transició del sector de la indústria de l’automoció. El tema no és nou, però aquest 2022 és de rabiosa actualitat i ja del tot inajornable fruit no tant de les conseqüències sobre el sector dels dos anys pandèmia, de la crisi de subministraments o de l’encariment de l’energia i els carburants sinó, sobretot, dels nous horitzons, les oportunitats i els grans canvis que es poden començar a concretar a partir dels fons de reconstrucció de la Unió Europea. La consumació, a finals de desembre passat, de la marxa de Nissan de Catalunya és una evidència més de que la transformació del sector ha començat de veritat, igual que ho demostra que el primer pla estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) aprovat a l’Estat sigui el del vehicle elèctric. Sobre tot plegat tracta aquest dossier, que s’obre amb articles panoràmics de Salvador Clarós, Albert Recio i Antonia Miñana sobre la situació del sector de l’automòbil i el context econòmic en què s’inscriu al món, a Europa i a casa nostra. Cristina Torre acaba d’emmarcar el tema amb un text que explica què és un PERTE i, concretament, en què consisteix el del vehicle elèctric.
El dossier incorpora la visió i les veus sindicals de persones que coneixen de prop el sector de l’automoció i la indústria de components: Rafael Guerrero, secretari general de CCOO a Seat; el seu homòleg a Nissan, Miguel Ángel Boiza, i el secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya Central, Ivan Ramos, en relació a l’experiència de Ficosa. El membre de la Plataforma per a la Promoció del Transport Públic Daniel Pi hi posa el contrapunt també des del coneixement especialitzat. Els testimonis de tots ells formen part també del capítol sobre Espanya d’un estudi europeu que la Fundació Rosa Luxemburg ha publicat en anglès sota el títol ‘The Need for Transformation: current challenges for the International automotive sector. Voices from unions, workers, climate movement, industry’. La versió en castellà d’aquest capítol i tota la seva part analítica sobre la transició ecològica de la indústria de l’automòbil a Espanya, recopilada pel Centre d’Estudis i Recerca Sindicals de CCOO de Catalunya, a partir del treball de síntesi de Marc Andreu i Salvador Clarós, es presenta en exclusiva per aquest dossier i també en un seminari de l’Aula de Treball i Societat de CCOO de Catalunya organitzat el 9 de febrer coincidint, precisament, amb la sortida del número 11 d’aquest ‘Butlletí Treball, Economia i Societat’. El dossier el tanca una bibliografia recent sobre el sector de l’automoció seleccionada per David Monsergas.
Articles
Salvador Clarós. “Situació, tendències i reptes del sector de l’automòbil”
El sector industrial de l’automòbil travessa una crisi sense precedents. Aquesta crisi no és només fruit d’un canvi tecnològic sinó de la metamorfosi industrial que, incitada per les innovacions tecnològiques, travessa la globalitat dels sectors canviant lògiques i comportaments socials i empresarials.
Salvador Clarós analitza els canvis que operen en el sector de l’automòbil actualment i ho fa obrint el focus, a fi de contemplar les interaccions entre els diversos sectors i subsectors afectats, aquells que conformen l’ecosistema de la mobilitat, i de poder anotar algunes tendències i reptes de futur.
(Més informació)
Albert Recio. “De precios y suministros”. Article publicat a: Mientras Tanto, núm. 207 (diciembre de 2021)
L’autor analitza les causes de dos rellevants problemes que dominen la situació econòmica actual: la inflació i la falta de subministraments, especialment de components electrònics.
Ambdós problemes són resultat de la combinació d’aspectes conjunturals amb altres més de fons: un model d’organització productiva basat en estructures monopolístiques i en una producció a demanda, que generen conflictes distributius, i l’emergència de carències de materials bàsics, expressió de la crisi ecològica.
(Més informació)
Antonia Miñana. “Situación del sector del auto en Catalunya”
El sector de l’auto a Catalunya està immers en un procés de transformació com a conseqüència de la transició vers l’electromobilitat sostenible. Aquesta transició conviu amb un context força desfavorable, com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia, de la crisi de subministrament de semiconductors, etc.
Antonia Miñana descriu l’estat de la indústria automobilística del nostre país i les seves expectatives. Els fons provinents del Pla de Recuperació de la UE, a través dels PERTE, són una oportunitat per avançar en un nou paradigma tecnològic. És fonamental que la cogobernança i el diàleg social siguin la pedra angular per a desenvolupar els nous projectes.
(Més informació)
Cristina Torre. “Què és un PERTE i en què consisteix el PERTE VEC?”
Els Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) són un dels instruments del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el Govern de l’Estat impulsa, sota l’empara dels fons europeus Next Generation, per fer front a les conseqüències de la pandèmia i a la necessària transició de l’economia. El primer PERTE en aprovar-se ha estat el VEC, per al desenvolupament del vehicle elèctric i connectat.
Cristina Torre descriu i valora les principals característiques dels PERTE i, més concretament, del PERTE VEC, una eina que pretén transformar el sector de l’automoció a Espanya, en tota la seva cadena de valor. La participació sindical, tant en l’elaboració del pla com dels projectes no ha estat gens satisfactòria. En tot cas, la transformació del sector de l’automoció, que fa temps s’anuncia, s’accelera, i haurem de garantir que sigui amb criteris de justícia i equitat social.
(Més informació)
Rafael Guerrero. “Claves de la transición industrial del automóvil”
El futur de la indústria de l’automòbil és el cotxe elèctric. Això implica desenvolupar una transició que, a Espanya, ha començat tard. Encara hi ha barreres locals al procés de transició industrial.
Rafael Guerrero aprofundeix en les claus del procés de canvi industrial en el sector de l’auto a Espanya. La capacitat per generar energies renovables és fonamental, atès que el principal valor afegit del sector ja no raurà en el motor, sinó en les bateries i el programari. També caldrà requalificar treballadores i treballadors i, ser conscients que, els nous projectes que es desenvolupin han de garantir la sobirania industrial, el treball digne, estable, amb condicions i cobertura social.
(Més informació)
Miguel Ángel Boiza. “Reflexiones al filo del cierre de Nissan”
Arran del tancament de Nissan, la primera empresa a Espanya i, gairebé a Europa, en fabricar un vehicle elèctric, Miguel Ángel Boiza aporta algunes reflexions sobre el futur de les seves treballadores i treballadors, i sobre el sector de l’auto, en clau estatal.
L’atracció de la fabricació de bateries, influir en els models de vehicles que assignen les multinacionals a les nostres plantes, la transformació de la indústria de components, evitar que els fons europeus vagin només a multinacionals o estar obert a la implantació de nous fabricants, esdevenen actualment elements rellevants en el sector. Les grans marques estimen un marge de transició de dos o tres anys. Aquest és el temps que tenim per encarar bé el procés de reconversió i formació de les treballadores i treballadors de l’automoció.
(Més informació)
Ivan Ramos. “Cambio de cultura en la industria de componentes”
Quan parlem de transició del sector de l’automoció pensem habitualment en les grans plantes de fabricació de vehicles, però no podem oblidar tota la indústria auxiliar que hi està associada. És cert que el pas del motor de combustió a les bateries canvia el paradigma del sector i estalvia moltes peces que avui fabrica la indústria auxiliar. Tot i això, aquesta última seguirà sent rellevant.
Ivan Ramos analitza la necessària transformació del model del sector de components i il·lustra alguns dels canvis amb l’experiència de FICOSA. Cal apostar pel valor afegit, per l’ocupació de qualitat i per la formació.
(Més informació)
Daniel Pi. “Cambiar el coche por la movilidad”
La transició de la indústria de l’auto cal entendre-la com una oportunitat. La clau no és que el cotxe evolucioni cap a l’electrificació, sinó que això és només part del canvi en la mobilitat, un canvi que no admet estratègies genèriques; aquestes dependran de l’àmbit geogràfic i del punt de partida.
Daniel Pi aborda la transició de la mobilitat i les seves opcions a nivell estatal, autonòmic i local. Aquesta transició ha d’incidir en molts àmbits, no només en el sector de l’automoció: cal tenir en compte el transport ferroviari i de mercaderies; és fonamental l’impuls de les energies renovables, on s’ha de recuperar terreny perdut; i cal reflexionar sobre les prioritats de les polítiques públiques, de les subvencions i ajudes, inclosos els fons europeus Next Generation, o de la fiscalitat en matèria de mobilitat.
(Més informació)
Samuel Clevaner; [et al.] “The Need for Transformation: current challenges for the International automotive sector. Voices from unions, workers, climate movement, industry”
La Fundació Rosa Luxemburg ha presentat aquest estudi que analitza la transformació de la indústria de l’automoció i el desenvolupament d’una indústria de mobilitat sostenible, a partir d’entrevistes a sindicalistes, activistes del canvi climàtic i representants de la indústria de l’auto de Brasil, Sèrbia, Eslovàquia, Chèquia, Espanya, França i Itàlia. Aquesta publicació presta especial atenció a les aportacions sobre la cadena global de valor, les inversions estrangeres, l’estructura dels mercats de treball i el poder negociador dels sindicats.
Marc Andreu i Salvador Clarós han conduït el capítol de l’estudi dedicat al sector de l’automoció a Espanya.
(Nota de premsa i estudi)
(Vídeo de presentació, en castellà)
Capítol sobre el sector de l’automoció a Espanya (en castella)
CERES. “Bibliografia sobre el sector de l’automoció”
Presentem una selecció de publicacions i articles sobre automoció. La llista classifica les referències bibliogràfiques que inclou per temes o per àmbit geogràfic i ofereix enllaços al text complet de bona part de les publicacions citades.
(Més informació)
El Butlletí Treball, Economia i Societat està editat per CCOO de Catalunya.
Director: Marc Andreu
Comitè del Butlletí: Dolors Llobet, Marc Andreu, Ricard Bellera, Montse Ros, Llorenç Serrano.
Consell d’aquest número del Butlletí: Dolors Llobet, Marc Andreu, Ricard Bellera, Cristina Torre, Carmen Juares, Mentxu Gutiérrez, Llorenç Serrano, Salvador Clarós, Emili Rey, Carles Bertran, David Monsergas i Miquel de Toro.
Edició: Miquel de Toro.
Altes o baixes al Butlletí, modificació de dades o suggeriments: [email protected]